20141228

ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΦΩΤΟ :ΠΛΩΤΟ “ΦΕΡΕΤΡΟ” ΤΗΣ ΑΝΕΚ ΘΑΛΑΣΣΟΔΕΡΝΕΙ ΦΛΕΓΟΜΕΝΟ ΜΕ 450 ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

1452

ΕΚΤΑΚΤΟ: ENAΣ ΝΕΚΡΟΣ ΕΠΙΒΑΤΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΦΛΕΓΟΜΕΝΟ ΠΛΟΙΟ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ – ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ- ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Ναυτιλίας...
Διαβαστε περισσοτερα




























 και δήλωση  εκπροσώπου του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, επιβεβαιώνεται και ένας νεκρός.
Πληροφορίες της Corriere della Sera ένα ζευγάρι που κατά την προσπάθεια διάσωσης επιχειρούσε να μπει στη σωστική λέμβο, ο άντρας  εγκλωβίστηκε στη γλίστρα. Η γυναίκα διασώθηκε, αλλά ο άνδρας έχασε τη ζωή του.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής Νίκο Λαγκαδιανό απο τους 149 διασωθέντες επιβάτες , 51 βρίσκονται στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Cruise Europa”, 39 στο “Aby Jeannette” και 49 στο πλοίο Spirit of Piraeus.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Πριν λίγο η Ιταλική εφημεριδα corriere  della sera μετέδωσε πως υπάρχει ένας νεκρός μέσα στο πλοίο
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera υπάρχει ένας νεκρός ανάμεσα στους επιβαίνοντες του Norman Atlantic, παρότι την πληροφορία δεν επιβεβαιώνει προς το παρόν ο εκπρόσωπος του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το ιταλικό δημοσίευμα, ένα ζευγάρι στην προσπάθεια διάσωσης και ενώ επιχειρούσε να μεταφερθεί στη σωστική λέμβο, «κάτι πήγε στραβά και οι δύο παρέμειναν εγκλωβισμένοι». Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι διασώστες επιχείρησαν να τους προσεγγίσουν καθώς λέγεται πως έπεσαν στο νερό.
Όπως επισημαίνει η ιταλική εφημερίδα η γυναίκα διασώθηκε, αλλά ο άνδρας έχασε τη ζωή του. Την ίδια ώρα, λέγεται πως υπάρχουν δύο τραυματίες, εκ των οποίων ένας επιβάτης και ένα μέλος του πολεμικού ναυτικού.
Αυξάνονται και οι φόβοι για αγνοούμενους.
Περιμένουμε από το ρεπορτάζ για να δούμε αν ισχύει η πληροφορία…
Αυτήν την ώρα εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα που οδήγησαν σ΄αυτές τις δραματικές ώρες που ζουν οι  επιβαίνοντες του πλοίου «Norman Atlantic» στο οποίο έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά εν μέσω δυσμενών καιρικών συνθηκών κοντά στους Οθωνούς μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.
Το «Norman Atlantic» είναι ένα σαπιοκάραβο που δεν ήταν ελληνικό και αποδεδειγμένα ήταν εσφαλμένη πρωτοβουλία της ΑΝΕΚ να το νοικιάσει από τους Ιταλούς.

Βαρύτατες ευθύνες υπάρχουν βέβαια σ΄αυτούς που μίσθωσαν το καράβι, αν και η υπόθεση βρωμάει πολύ…και εύλογα γεννιούνται ερωτήματα αν γίνεται προσπάθεια να πλήξουν την εταιρεία ΑΝΕΚ με σκοπό να χαθεί το κύρος του ταξιδιωτικού κολοσσού.

Τεράστιο λάθος από την εταιρεία να βάλει στη θέση του Καπετάνιου έναν Ιταλό, ο οποίος όπως φαίνεται άργησε να ενημερώσει τις Αρχές για την φωτιά στο πλοίο
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από το υπουργείο Ναυτιλίας ο καπετάνιος του πλοίου δεν ενημέρωσε άμεσα τόσο τις Ιταλικές όσο και τις Ελληνικές αρχές όταν ξέσπασε πυρκαγιά στο γκαράζ του Νorman Αtlantic. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η πρώτη ενημέρωση στο κέντρο επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος έγινε στις 6:28 σχεδόν δύο ώρες μετά την έναρξη του περιστατικού. Όπως ανέφερε  στέλεχος του Υπουργείου Ναυτιλίας «χάθηκε πολύτιμος χρόνος όμως ευτυχώς μέχρι αυτή τη στιγμή κάνεις επιβάτης δεν έχει αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας τόσο από τις αναθυμιάσεις όσο και από τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στο σημείο».


Ώρες αγωνίας και επιχείρηση διάσωσης με δυσμενείς συνθήκες κρύου και παγωνιάς και αβέβαιη κατάληξη για τη σωτηρία εκατοντάδων ανθρώπων που επέβαιναν στο φλεγόμενο επιβατηγό οχηματαγωγό Norman Atlantic, είναι αυτή την ώρα σε εξέλιξη. Ήδη αρχίζει και γίνεται λόγος για αγνοούμενους επιβάτες και ευχή όλων είναι οι φόβοι να μην επαληθευτούν για ανθρώπους που μπορεί να έχουν χάσει τη ζωή τους.
«Το πλοίο είναι ακυβέρνητο και κατευθύνεται προς τις αλβανικές ακτές. Η φωτιά δεν έχει σβηστεί, αλλά έχει συγκρατηθεί» τόνισε ο ιταλός καπετάνιος του πλοίου στα ΜΜΕ της γείτονος.
 Νωρίτερα
Για μια από τις πιο επικίνδυνες περίπλοκες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που έχουν γίνει έως σήμερα έκανε λόγο σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, επισημαίνοντας ότι στην περιοχή πνέουν άνεμοι έντασης 10 μποφόρ, με ταχύτητα ανέμου 50 μίλια, με ισχυρή βροχόπτωση και χαλάζι, που δυσκολεύουν κατά πολύ τις επιχειρήσεις από αέρος. Αναγνώστες όμως του ΜΑΚΕΛΕΙΟ και άνθρωποι που φαίνεται να γνωρίζουν τη θάλασσα τον διαψεύδουν κάνοντας λόγο για φοβία πολιτικών ευθυνών αφού τα μποφόρ δεν είναι 10 και οι καιρικές συνθήκες όχι και τόσο άσχημες.
Λόγω των καιρικών συνθηκών από τα 150 άτομα της σωσίβιας λέμβου που έπεσε στη θάλασσα από το φλεγόμενο επιβατηγό οχηματαγωγό, μόλις 35 κατάφεραν να επιβιβαστούν στο παραπλέον πλοίο Spirit of Pireus και τα υπόλοιπα παραμένουν στη θάλασσα. Είναι όμως έτσι ή όλοι κοιμήθηκαν και πήραν χαμπάρι το ναυάγιο μετά τις πρώτες πρωινές ώρες;
Πάντως και εμείς από τις φωτο ούτε 10 μποφόρ βλέπουμε ούτε θαλασσοταραχή.
1452

ploio9
ploio9
Όπως εξήγησε ο κ. Βαρβιτσιώτης, το συντονισμό της έρευνας και διάσωσης έχει αναλάβει το επιβατηγό Cruise Europa, ενώ οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις ιταλικές αρχές. Ο υπουργός ανέφερε ότι το δεξαμενόπλοιο Εύηνος θα χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα διάσωσης, ενώ δύο πυροσβετικά πλοία βρίσκονται βόρεια της Κέρκυρας.
Επίσης, βρίσκονται τέσσερα πλωτά σκάφη του λιμενικού, τρία ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη των ελληνικών και των ιταλικών αρχών, ενώ η ιταλική ακτοφυλακή αποστέλλει και ρυμουλκό πλοίο.
«Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι κανένας δεν θα μείνει αβοήθητος σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Δεν έχουμε καμία πληροφορία για αγνοούμενους» τόνισε και βέβαια μένουμε ήσυχοι.
Στο Norman Atlantic με 316 εναπομείναντες επιβαίνοντες (σε σύνολο 466 επιβαινόντων) έχει ξεσπάσει πυρκαγιά από τις 4 τα ξημερώματα, 45 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Κέρκυρας. Το πλοίο κατευθυνόταν από την Ηγουμενίτσα στην Ανκόνα.
Ο πλοίαρχος του σκάφους είναι Ιταλός και από τα μέλη του πληρώματος 22 είναι Ιταλοί και οι 34 Έλληνες.
Στην περιοχή έχει φτάσει ένα ιταλικό περιπολικό σκάφος και ένα αεροπλάνο. Δίπλα στο Νorman Αtlantic βρίσκονται επτά παραπλέοντα πλοία. Επίσης, αποστέλλονται από ελληνικής πλευράς έξι ελικόπτερα και ένα αεροπλάνο C-130, ενώ στην περιοχή καταπλέει και η φρεγάτα Ναυαρίνος. Τα παραπλέοντα πλοία επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα τεχνητό κλοιό για να περιορίσουν την θαλασσοταραχή και να διευκολύνουν την επιχείρηση εκκένωσης.
Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες από την προσπάθεια εκκένωσης του πλοίου
ploio4
ploio3 ploio2 ploio1 ploio2 ploio1
ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΤΟ EURONEWS
Δραματικές ώρες ζουν οι εκατοντάδες επιβαίνοντες του πλοίου «Norman Atlantic» στο οποίο έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά εν μέσω δυσμενών καιρικών συνθηκών κοντά στους Οθωνούς μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.
Το πλοίο εκτελούσε δρομολόγιο από την Πάτρα με τελικό προορισμό την Ανκόνα της Ιταλίας κι ενδιάμεσο σταθμό την Ηγουμενίτσα.
Στο πλοίο βρίσκονται 411 επιβάτες και στην επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό τους μετέχουν 7 παραπλέοντα πλοία, τέσσερα πλωτά σκάφη του λιμενικού, έξι ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη των ελληνικών και ιταλικών αρχών, ενώ η ιταλική ακτοφυλακή αποστέλλει και ρυμουλκό.
Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι εντάσεως έως και 8 μποφόρ. Το υπό ιταλική σημαία πλοίο έχει ναυλωθεί από την εταιρία ΑΝΕΚ, εκπρόσωπος της οποίας αναφέρει ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, ενώ έχει δοθεί προτεραιότητα στις γυναίκες και στα παιδιά.
Το πλοίο που είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα του Σαββάτου, απο την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας και σε αυτό επιβαίνουν συνολικά 411 επιβάτες και 55 άτομα πλήρωμα,125 φορτηγά,3 λεωφορεία 84 IX, 3 αυτοκινούμενα και μία μηχανή.
kairos kairos1
http://www.makeleio.gr/?p=241514